Tips inför köp av mountainbike

Tips inför köp av mountainbike

Funderar du på att köpa en mountainbike? Då är du inte ensam, allt fler personer har på senare år blivit intresserade av denna typ av cykel. Det första du bör fråga dig innan du bestämmer dig för att köpa en mountainbike är var du kommer att cykla? Kommer du mest att cykla i stan för att åka och handla eller fram och tillbaka till jobbet är det inte säkert att en mountainbike passar dig bäst. Mountainbikes är nämligen inte gjorda för att cykla på asfalt eller andra platta underlag utan lämpar sig mer för terrängcykling.

Vad skiljer en mountainbike från en vanlig cykel?

Det är många aspekter som skiljer en mountainbike från en vanlig cykel. Styret är till exempel ofta rakt och har ett bredare grepp, det brukar vara ungefär lika brett som dina axlar. Detta är för att du inte ska behöva luta dig framåt för mycket och för att få bra sikt framför dig, även när du cyklar i skogen. En mountainbike har ofta ett högt antal växlar, vanligtvis minst sexton växlar och ända upp till trettio. Pedalerna har ofta clips så att du kan spänna fast skorna i dem och få mer kraft när du cyklar.

Hur uppfanns mountainbiken?

Som så mycket annat så föddes idéen till en ny typ av cykel i USA på 1970-talet. En grupp av cyklister ville ut och cykla i skogen och insåg hur svårt det var att cykla ute i terrängen med en vanlig cykel. De designade mountainbiken som på flera sätt är anpassad för lite tuffare cykling på slingrande småvägar och stigar. Numera finns mountainbiken även representerat i OS som en separat gren, ”cross country olympic” där också svenska cyklister är med och tävlar.

Vilken typ av hjälm passar till mountainbike? 

Alla människor har olika huvudform så därför kan det vara klokt att testa några olika modeller innan du bestämmer dig för vilken cykelhjälm som passar dig bäst. När du ska cykla på en mountainbike så är det viktigt att du använder en hjälm med justerbart nackstöd så att du också skyddar nacken vid en eventuell olycka. Cykelhjälmen ska inte vara för stor utan bör nästan kännas lite trång. Det finns hjälmar som bara tillverkas i en storlek och passar vissa cyklister mycket bra. Har du däremot ett lite större eller mindre huvud än genomsnittet kan det vara bra att pröva hjälmar i olika storlekar.