Att övervaka med kamera

Att övervaka med kamera

Försäljningen av kameror för övervakning ökar år efter år och fler och fler personer bedriver kameraövervakning. En del är privatpersoner som köper övervakningskameror för sin bostad eller sommarstuga. En annan del är företagare som vill övervaka sitt företag eller sin butik eller restaurang. Många hotell- och nattklubbsägare vill också ha kameraövervakning i sina lokaler. Även staten använder övervakningskameror i till exempel kollektiva transportmedel, parkeringar eller garagebyggnader för att förebygga våld och hot och öka säkerheten för allmänheten. Det finns många olika filmkameror att välja på, här går vi igenom vad du ska tänka på när du väljer videokamera!

Olika typer av kameraövervakning 

Det kan vara en tuff uppgift att välja kamerasystem för en vanlig lekman. Det första du ska göra är att fundera på var du vill sätta upp filmkamerorna och hur många du tror att du kommer att behöva. Kontakta sedan en välkänd larminstallatör för att få en offert. Larmföretaget kommer att fråga dig hur stort området är som ska övervakas och var det ligger. De flesta personer och företag köper idag nätverksbaserad kameraövervakning där kameran är kopplad till din mobiltelefon. En sådan kameraövervakning har många fördelar. Så fort något inträffar i din bostad eller på ditt företag så får du ett SMS om att något är på gång och du kan snabbt reagera.

Behöver jag verkligen en kameraövervakning?

Kameraövervakning har alltid ett syfte och det är att öka din eller din personals säkerhet. Med kameraövervakning kan man överblicka vad som händer i en butik eller på en restaurang. Personalen kommer att känna ökad säkerhet och trygghet om de vet att det finns ett larm på plats som är kopplat till en digital kamera. Det hjälper också polisen när de ska utreda brott. Med det bildmaterial som man kan få ut från en videokamera kan man enklare identifiera brottslingar och inkräktare.

Är det lagligt med kameraövervakning?

När man väl har bestämt sig för att börja med kameraövervakning så har man ofta många frågor och funderingar. Det kan handla om vilken kamera man ska välja, hur många kameror man ska köpa och om man ska ha ett abonnemang med väktarutryckning eller inte. En annan viktig fråga är den om den personliga integriteten. Om du har ett larm med kamera i ditt eget hem behöver du inte ansöka om lov. Ska kameran däremot sättas upp på ett företag eller en plats där det finns mycket folk måste du ansöka om tillstånd.