Vidvinkel för övervakningskamera – inomhus och utomhus

Vidvinkel för övervakningskamera – inomhus och utomhus

Det finns många faktorer som gör en bra övervakningskamera. En av dem är vidvinkeln. Det är den som gör att kameran kan vara förhållandevis nära till platsen den ska övervaka, men likväl få med en större yta i bilden. I den här texten berättar vi om vilken roll vidvinkeln spelar när kameran är utomhus respektive inomhus.

Inomhus: Lättare övervaka ett helt rum med brett synfält

Den som vill övervaka ett rum inomhus kan ha nytta av hög vidvinkel. Eftersom kameran behöver vara installerad nära det som ska övervakas, krävs ett brett synfält hos kameran. Ett annat alternativ är att införskaffa flera kameror för att täcka större ytor av rummet, men om priset är en faktor är det klokt att överväga kameror med hög vidvinkel (120 – 130 grader och uppåt).

Att inte förglömma är att bilden förvrängs när synfältet är väldigt brett. Jämför det med titthålen i många lägenhetsytterdörrar. Du kan se åt sidorna, men det du ser får minst sagt märkliga proportioner. Det här kallas för Fisheye-effect på engelska, och är välkänt. Till viss del kan bilden dock korrigeras på digital väg.

Utomhus: brett synfält innebär korta avstånd

Mycket breda synfält innebär korta avstånd – och vice versa. En kikare, som du kan se mycket långt med, har ett extremt smalt synfält. Så vad innebär det här i praktiken för en övervakningskamera?

Har du till exempel en stor trädgård som ska övervakas, kan det bli svårt att identifiera vad som sker borta vid tomtgränsen. Svårare kan det bli eftersom bilden förvrängs ordentligt med hög vidvinkel. Som nämnt tidigare kan bilden förvisso korrigeras till en viss grad på digital väg – men likväl kan det bli svårt att identifiera en tjuv eller annan ovälkommen gäst på lite längre håll. Givetvis spelar bildkvaliteten in; med för få megapixlar blir det svårt att zooma in och bibehålla skärpa.

Vilken vidvinkel och övervakningskamera passar mig?

Det beror helt på vad det är du ska övervaka. Behöver din övervakningskamera kunna filma långt eller brett? De flesta kameror är en kompromiss mellan de två. Vet du att behöver filma lite bredare kan du välja en med något högre vidvinkel.

Det är dock bara en faktor att ta hänsyn till vid köp av en övervakningskamera. Tänk även på följande, exempelvis:

  • Mörkerseende
  • Väderbeständighet
  • Pris
  • Lätthet att montera och installera
  • Tillhörande app och hur kameran kan styras.