Ta bort dålig lukt med hjälp av ozon?

Vill du ta bort dålig lukt i ett rum eller i ett annat utrymme? I sådana fall skulle en luftrenare som drivs av ozon kunna vara en bra investering. Det går förhållandevis snabbt och behandling behöver enbart ske ett par enstaka tillfällen. I den här artikel presenteras ett antal fördelar med att använda just ozon som ett verktyg att ta bort dålig lukt med.

Räcker med enstaka behandlingar för att ta bort dålig lukt

Medan de flesta luftrenare, som är utrustade med filter, kräver att regelbunden användning för att utrymmet ska hållas fräscht, räcker det med en eller ett par enstaka behandlingar för att kunna ta bort dålig lukt med hjälp av ozon.

Ozonet reagerar med föroreningar så att grunden till den dåliga lukten försvinner. Däremot är det värt att påpeka att om lukten kommer från exempelvis mögel så är det viktigt att själva möglet åtgärdas för att utrymmet ska vara luktfritt under lång tid framöver.

Enkelt att komma igång med

En produkt på marknaden, som heter Ozoneair, beskriver processen för behandlingen på sin hemsida. Den kan förklaras i ett fåtal steg:

  1. Koppla in maskinen i ett vanligt vägguttag.
  2. Vrid på det stora reglaget för att ange hur stort utrymmet som ska behandlas är.
  3. En rekommenderad behandlingstid visas på displayen – nu är det bara att starta maskinen.
  4. Vänta minst 120 minuter efter att behandlingen är avslutad innan du går in i utrymmet som har behandlats.

Dock bör det också nämnas att det krävs vissa förberedelser innan stegen ovan kan utföras. Till det hör till exempel att se till att utrymmet är lufttätt och att ta ut eventuella växter därifrån.

Kan rengöra många olika typer av utrymmet

En fördel, som delvis kommer tack vare att det räcker med ett par enstaka behandlingar, är att man kan rengöra många olika typer av utrymmet. Båt och husvagn är något som är svårare att behandla med en ”vanlig” luftrenare, eftersom de behöver användas kontinuerligt. Vägguttag är kanske inte något man alltid har tillgång till i sådana utrymmen.

Med en luftrenare som jobbar med ozon krävs enbart något enstaka tillfälle för att ta bort dålig lukt. Att ordna fram ett temporärt vägguttag vid något enstaka tillfälle är inte ett problem för de flesta.