Frågor och svar om inbrott och villasäkerhet

Frågor och svar om inbrott och villasäkerhet

Det är tyvärr inte alltför ovanligt att villaägare råkar ut för inbrott. Det finns dock en klar skillnad mellan olika län i landet. Till exempel visar rapporter att Gotland är bland de tryggaste – medan Stockholm är bland de otryggaste. Har man en villa i Stockholm är det alltså mer angeläget att man ser över vad man kan göra för sin villasäkerhet. Många väljer att skaffa ett villalarm – men det räcker inte alltid där.

Är säkerhetsdörrar ett bra alternativ?

Säkerhetsdörrar är något som kan vara effektivt för att öka villans säkerhet, gärna i kombination med ett villalarm. Dock finns det många som skaffar säkerhetsdörrar, men gör misstaget att inte se över resten av husets ingångar. Har du säkerhetsdörr vid entrén hjälper det föga om du glömmer bort fönsterlås eller brytskydd till altandörren. Utan det här blir det mycket lätt för en tjuv att bryta sig in.

Bör man sätta upp larmetiketter?

Larmetiketter bör absolut sättas upp. Samtidigt är det någon som inte skrämmer bort alla tjuvar. De är medvetna om att alla som har larmetiketter inte nödvändigtvis har villalarm. För att vara på den säkra sidan bör man ha två larm – ett icke uppkopplat larm som tjuter direkt när tjuven tar sig in, och ett tyst larm som går medan tjuven försöker klippa av det tjutande.

Har du en hund hemma är det bra att sätta upp klistermärken om detta. Det här kan avskräcka och faktiskt få tjuven att välja ett annat hus framför ditt. Det spelar egentligen ingen roll hur liten eller hur stor hunden är – de är alltid jobbiga för inbrottstjuvar.

Vad bör man tänka på när man reser iväg?

Det finns såklart flera saker som är bra att tänka på när man lämnar huset. Ditt villalarm bör vara igångsatt, till exempel. Vidare bör du vara försiktig med vad du lämnar i fönstret. Tjuvar tittar ofta i fönstren för att undersöka och se om det är värt att göra ett inbrott eller inte.

Vidare är det bra att be en granne sköta vissa delar av trädgårdsarbetet. Särskilt viktigt är det på vintern, då tjuvarna kan se direkt om du har varit hemma på ett tag, eller inte. Att be en granne skotta lite snö kan alltså skydda dig från ett inbrott.