Företagslarm –integrerat eller inte?

Företagslarm –integrerat eller inte?

Säkerheten är naturligtvis en hög prioritet för de flesta företagare. Ett företagslarm kan anses vara en ren nödvändighet – men vad som faktiskt ingår i ett larmsystem kan variera ganska kraftigt. Det är mycket vanligt att kamerabevakning är en del av ett företags skyddssystem, men det är långt ifrån alla som använder det. I den här texten kan du läsa mer om för- och nackdelarna med att använda kamerabevakning i företaget.

Fördelar

  • Företagslarm ökar säkerheten för verksamheten och för de anställda. Särskilt viktigt kan det här vara för anställda som arbetar ensamma i en utsatt bransch (klock- eller smyckesbutik, till exempel).
  • Minskar brott. Flera undersökningar har visat att kamerabevakning har en positiv effekt på brott. Om du samtidigt visar, till exempel med hjälp av klisterlappar, att området är övervakat, kan du räkna med en god avskräckande effekt på många ovälkomna gäster.
  • Små och smidiga. Moderna kamerasystem behöver knappt märkas. De är ofta små, och kan placeras i hörn och andra platser där de inte syns särskilt mycket.
  • Ger dig data i realtid. Att till exempel kunna se kundflödet i butiken medan du inte är där, kan vara positivt. Det ger dig möjlighet att ”titta in”, helt enkelt.
  • Användarvänligt. Moderna kamerasystem kommer ofta med många användarvänliga funktioner, till exempel appar som kan användas för att se och spara bilder från kamerorna.

Nackdelar med kamera som en del av ett företagslarm

  • En del anställda kan tycka att det är integritetskränkande med kameror på arbetsplatsen. Samtidigt är det många som uppskattar den ökade säkerheten, speciellt om det gäller brottsutsatta butiker, till exempel.
  • Många kameror som kontant ska överföra bilder till molnet kräver gott wi-fi. För de flesta är det här inget problem – men har man dåligt internet idag får man räkna med merkostnader för bättre internet, eller att funktionen inte blir riktigt lika bra.
  • Förvisso är risken mycket låg – speciellt idag – men det har skett, och sker, att intrång har gjorts i olika kamerasystem.
  • Ett företagslarm är ett måste för de flesta – kamera är kanske inte det för alla. Det kommer göra att ert företagslarm blir dyrare, och sannolikt innebära högre löpande kostnader. Är det dessutom en stor fastighet och många kameror kommer den initiala investeringen att bli ganska stor.